De reisapotheek

De samenstelling van een reisapotheek is afhankelijk van uw eigen gezondheid, uw eigen voorkeur, de aard en de duur van de reis en de beschikbaarheid van medische hulp en hulpmiddelen ter plekke. Hieronder staat beschreven welke middelen tot de basisreisapotheek behoren alsmede wanneer en hoe deze middelen te gebruiken zijn. Verder een aanvulling op de basisapotheek voor bijzondere omstandigheden.


Basisreisapotheek


Indien U medicijnen gebruikt, neem voldoende voorraad mee. Verdeel deze over de bagage in verband met bijvoorbeeld zoekraken van bagagestukken. Bewaar vloeistoffen (zoals insuline) als u per vliegtuig reist altijd in de handbagage in verband met bevriezingsgevaar in de bagageruimte van het vliegtuig. Vraag bij uw apotheek om een internationaal geneesmiddelenpaspoort. Hierin worden de medicijnen, de dosering en de algemene naam van het middel vermeld. Neem ook de gebruiksaanwijzing of bijsluiter van uw medicijnen mee op reis.


Diarree en uitdroging


ORS (Oral Rehydration Salts), bij vocht- en zoutverlies door diarree, braken en/of overmatig transpireren; Loperamide capsules of tabletten (bv. Imodium of Diacure), als stopmiddel tegen diarree.


Jeuk


In eerste instantie kan verkoeling of het aanbrengen van een verkoelende lotion de jeuk verminderen of wegnemen. Ook talkpoeder of menthol strooipoeder kunnen gebruikt worden tegen jeuk en zijn veilige middelen.


Azaron créme, Jaico balsem of Prikweg kunnen gebruikt worden als de andere middelen niet afdoende helpen.


Koorts en/of pijn


Paracetamol tabletten, bij aanhoudende koorts en/of pijn. Verkrijgbaar zonder recept bij apotheek of drogist. Voor kinderen zijn kindertabletten en zetpillen verkrijgbaar.


Verbandtrommel


Er zijn diverse verbandtrommels verkrijgbaar. U kunt deze ook zelf samenstellen. Praktisch in een verbandtrommel zijn:


betadine jodium of alcohol deppers (om wonden te desinfecteren), koortsthermometer (elektronisch), schaar (niet in de handbagage!), veiligheidsspelden, splinterpincet, verbandartikelen zoals steriele gaasjes, pleisters, leukoplast, verbandrolletjes, elastische zwachtels, driekante doek (mitella) en zonnebrandmiddelen.


Dek open wondjes altijd goed af in verband met infectie gevaar


Antibiotica


In het algemeen wordt het meenemen van antibiotica afgeraden. Het meenemen van antibiotica valt te overwegen bij langdurige primitieve reizen, bij afwezigheid van goede medische voorzieningen tijdens de reis of bij personen met een afweerstoornis. Een recept voor antibiotica dient te worden uitgeschreven door de huisarts of behandelend arts.


Anti-malariamiddelen


Indien U een malariagebied bezoekt, is het belangrijk om anti-malariatabletten mee te nemen. Deze zijn bij de apotheek te koop op recept van een GGD-arts of huisarts. Aanvullende maatregelen om muggesteken en malaria te voorkomen zijn: Het aanbrengen van insectenwerende middelen, bij voorkeur een middel dat de werkzame stof DEET (diethyltoluamide) bevat (liefst de  30% formulering), bv. Autan of Jaico Het gebruik van een intact en goed sluitende, bij voorkeur geïmpregneerde klamboe (muskietennet).


Steriele naalden en spuiten


Bij een kort verblijf in de tropen zal een injectie zelden nodig zijn. Beter is het om, bij behandeling van ziekte, aan te dringen op het voorschrijven van geneesmiddelen die ingenomen kunnen worden of als zetpil kunnen worden toegediend. Dit is bijna altijd mogelijk. Indien men voor langere tijd naar de tropen gaat kan men overwegen om steriele spuiten en naalden mee te nemen. Deze zijn te koop bij de apotheek.


Om problemen bij grensovergangen te voorkomen is een, in het Engels opgestelde medische verklaring nodig.


Condooms


De kans op het oplopen van AIDS en andere seksueel overdraagbare aandoeningen kan sterk verkleind worden door het gebruik van een condoom. Condooms zijn niet overal in de tropen even makkelijk te verkrijgen als in Nederland. Bovendien laat de kwaliteit vaak te wensen over. Neem ze daarom van thuis mee. Bewaar condooms altijd op een donkere en koele plaats.


De pil


Wanneer u de pil als voorbehoedmiddel gebruikt adviseren wij u voldoende strips mee op reis te nemen. Een reservestrip is nuttig o.a. voor het geval dat de darmen ontregeld raken door diarree en/of braken. Wanneer dit optreedt binnen 4 uur na het innemen van de pil is de betrouwbaarheid van de pil niet gegarandeerd. Neem dan een extra pil (uit een reservestrip) en ga de volgende dag weer gewoon door op het normale schema. Bovendien vermindert het gebruik van bijvoorbeeld NORIT de werking van de de pil. Bij langdurige diarree of herhaald braken is men gedurende de rest van de inneemperiode niet beschermd tegen zwangerschap. Ga ook dan door met het innemen van de pil maar gebruik daarnaast condooms om zwangerschap te voorkomen.


Waterzuiveringsmiddelen


De meest veilige en betrouwbare methode om water te zuiveren is door middel van koken (5 minuten goed doorkoken). Indien koken niet goed mogelijk is kunnen waterzuiveringsmiddelen zoals jodium of chloormiddelen (bijvoorbeeld Hadex) gebruikt worden, hetgeen echter minder betrouwbaar is en een vieze smaak aan het water geeft. Mineraalwater uit verzegelde flessen, frisdranken, bier, thee en koffie kunt u wel gebruiken.


Tot slot


Lees vooral altijd goed de gebruiksaanwijzing van de middelen uit uw reisapotheek en neem deze mee op reis. Raadpleeg een arts wanneer gezondheidsklachten aanhouden. Voor meer informatie en benodigde vaccinaties voor reizen naar de (sub)tropen kunt u terecht bij uw huisarts of regionale GGD.


Bron: GGD-infobank: publieksinformatie over gezondheid en preventie

Skip Navigation Links.
Skip Navigation LinksHome > Artikelen > Gezondheid > De reisapotheek