Onderkoeling

Een van de grootste gevaren bij watersport is onderkoeling, we koelen in water 26 keer sneller af dan in lucht. Dit komt door de goede geleiding van water. Het menselijke lichaam zal proberen de lichaamstemperatuur, van ongeveer 37 graden Celsius, te handhaven. Het zal vooral proberen de essentiële lichaamsorganen en de hersenen op deze temperatuur te houden. Onderkoeling kent 3 fasen, excitate fase, de adynamische fase en de paralytische fase.


  1. Excitate fase. (Lichaamstemperatuur van 37 graden tot 33 graden). De patiënt zal vooral verward en gedesoriënteerd zijn, lijden aan geheugenverlies niet willen bewegen en last hebben van de kou en rillen.
  2. Adynamische fase. (Lichaamstemperatuur van 33 graden tot 30 graden). Het lichaam van de patiënt zal stoppen met rillen, spieren worden stijf en de patiënt kan hartstoornissen krijgen. Pupillen zullen vergroot zijn, patiënt kan het bewustzijn verliezen.
  3. Paralytische fase. (Lichaamstemperatuur lager dan 30 graden). Bij de paralytische fase zal de lichaamstemperatuur zijn gedaald tot ongeveer 30 graden spieren zullen verslappen gevaar voor hartstilstand. Patiënt is kritisch zal met spoed goede hulp moeten krijgen anders zal de dood snel intreden.

Behandeling


Onderkoeling is op zich eenvoudig te behandelen als de patiënt zich in de excitate fase verkeert. Zodra de patiënt in de adynamische of in de paralytische fase verkeerd is de behandeling intensiever.


Behandeling excitate fase.


Patiënt zal in eerste instantie naar binnen worden gebracht, worden ontdaan van natte kleding en in een warm bed worden gestopt. Het toedienen van warme dranken (geen koffie en alcoholhoudende dranken) en extra suikers is aan te raden. Patiënt dient te minste 24 uur in bed te blijven om te herstellen maar een arts zal de patiënt moeten controleren. Waarschuw direct een arts, niet na 24 uur.


Behandeling adynamische- en paralytische fase.


De patiënt dient naar binnen te worden gebracht, natte kleding dient verwijderd te worden. Het lichaam zal zichzelf weer moeten opwarmen, dus door eigen lichaamswarmte van binnenuit. De patiënt zal goed moeten worden ingepakt in dekens, een aluminium deken voor extra warmte weerkaatsing is sterk aan te raden. De patiënt moet regelmatig worden gecontroleerd op ademhaling en bloedcirculatie. Opwarming gaat langzaam, ongeveer 1 graad per minuut. Toedienen van warme dranken (geen koffie en alcoholhoudende dranken) en suikers is toegestaan. Na verloop zal de patiënt weer beginnen met rillen. Dit betekent dat de patiënt uit de adynamische fase is en nu in de excitate fase verkeert. Een patiënt die in de adynamische en / of in de paralytisch fase verkeerd dient direct door een arts te worden behandeld dan wel door een arts te worden gecontroleerd.


Let op !!


De patiënt die in de adynamische of in de paralytische fase verkeerd mag nooit of te nimmer van buitenaf worden opgewarmd. Dus nooit onder een warme douche zetten en dicht naast een brandende kachel. Warmt u een patiënt in deze fase op deze manier op, dan zal het bloed uit de koude lichaamsdelen stromen naar de essentiële lichaamsorganen en de hersenen waar de temperatuur veel hoger is dan de temperatuur van het bloed uit de koude lichaamsdelen.


Dit zal de DOOD tot gevolg hebben.

Skip Navigation Links.
Skip Navigation LinksHome > Artikelen > Gezondheid > Onderkoeling