Druk in je fles

Druk in je fles


Het leegmaken van je duikfles is niet goed omdat er vocht in je fles kan komen. Het begint ermee dat, als je je duikfles een langere periode wegzet, je deze rechtopstaand moet wegzetten. Stel dat er vocht inzit, dan loopt dit naar de bodem en tast dus je bodem aan. Door het productieproces van de fles (forceren) is de bodem aanzienlijk dikker dan de wand van de fles. De bodem kan dus gewoon meer hebben.


Opslag


Wil je nu tijdens die opslagperiode zo min mogelijk vocht in je fles, dan moet je hem helemaal vullen. Laat hem thuis langzaam leeg lopen tot ongeveer 50 bar, dan is het meeste vocht uit de fles verdwenen. Wil je echt optimaal resultaat, dan moet je de fles afkoelen tot onder de laagst te verwachten temperatuur, en laat dan de lucht langzaam weglopen. Hierdoor vermijd je dat als de fles afkoelt er toch nog condens op de wand ontstaat.


Hoever kun je je fles leegzuigen met een aangesloten ademautomaat?


De meeste eerste trappen reduceren de flessedruk naar omgevingsdruk + 6 tot 10 bar. Hierna komt de tweede trap die de druk verder reduceert naar omgevingsdruk. De reductie die de eerste trap realiseert kost energie, deze wordt gehaald uit de drukval die daar plaatsvindt. De flesdruk blijft altijd de omgevingsdruk + een beetje (vermoedelijk enkele bar’s). Dit betekent dat tijdens het duiken de flesdruk nooit de omgevingsdruk kan bereiken en zolang de flesdruk boven de omgevingsdruk blijft, zal er nooit vocht van buiten uit in komen.


Condens


Dit verhaal is ontstaan doordat er duikers waren die voordat ze hun fles in opslag zetten, deze eerst leeg lieten lopen. En omdat de fles toch leeg was de kraan ook maar open lieten staan. Wat er dan gebeurt is simpel.


De fles heeft een bepaalde temperatuur, overdag is het warmer dan ‘s nachts, al is dit verschil maar enkele graden. Elke dag vindt er een temperatuur wisseling plaats. Overdag is de fles warm, de lucht in de fles expandeert en neemt relatief meer vocht op. ‘s Nachts koelt de fles af, de lucht comprimeert en in extreme gevallen condenseert er vocht op de fleswand. Overdag warmt de fles weer op, het vocht verdampt weer en de lucht zet weer uit.


Dit proces gaat elke dag door, de hele winter. Het condensvocht bevat geen of weinig zouten, hierdoor is het agressiever dan zoet water, dit zal de flessewand aantasten.


Gilan Equipment(Internet, juli 1999)

 

Skip Navigation Links.
Skip Navigation LinksHome > Artikelen > Materialen > Druk in je fles