Freedive

Het ontdekken van de onderwaterwereld is een prachtige sport en vrije tijdsbesteding geworden van velen. Door gebruik te maken van een duikuitrusting past de sportduiker zichzelf aan de onderwater omgeving aan. Zijn ademapparatuur stelt hem in staat een lang en comfortabel verblijf onderwater mogelijk te maken.


Freediving is iets anders. De freediver past zichzelf aan de nieuwe omgeving aan. Hij tracht één te worden met het water, door rust en complete ontspanning te zoeken. Relaxt glijdt hij geruisloos door het water. Zonder zware uitrusting is hij volledig vrij in beweging, als een dolfijn, Homo Delphinus wordt hij wel eens genoemd. Van dat gevoel komt de naam freediving; je voelt je vrij en van niets afhankelijk.


Onderwater zwemmen zonder ademapparatuur, soepel en flexibel als een dolfijn, in de stilte van "the big blue"; als dat toch eens zou kunnen, dan zou dat toch fantastisch zijn. Juist... en het kan en het mooie is, jij kunt het ook leren.


Het uiteindelijke doel van de freediver is op diepte lang, veilig en comfortabel te verblijven. Dit vereist een absolute controle van je geest over je lichaam. Om dit doel te bereiken is een goede fysieke conditie vereist. Veel lopen, fietsen, zwemmen, fitness, en.... freediven. Daarnaast zijn ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en yoga onontbeerlijk om de totale rust te kunnen vinden die onderwater noodzakelijk is. Na een uurtje bezig te zijn geweest is het alsof de freediver ontwaakt uit een diepe slaap.Het gevoel van totale ontspanning, terwijl je je weldegelijk hebt ingespannen.


De freedive sport is net als andere bijzondere outdoor sporten niet vrij van risico's. Daarom mag men nooit alleen gaan freediven.


Het is verstandig om een freedive clinic gevolgd te hebben voordat je er überhaupt aan begint, anders zijn de risico’s onaanvaardbaar hoog. Zonder cursus vooraf ga je immers ook niet zelfstandig parachutespringen.


Er zijn 7 verschillende disciplines.


NFDB erkent hierin dan ook nog eens bij de diepte records 2 variaties: In zee of in een meer. Zo ontstaan er dus in totaal 11 verschillend disciplines. Echter aangezien de records in meer en zee steeds dichter bij elkaar komen te liggen is NFDB bezig dit binnen enkele jaren eruit te halen zodat we weer op 7 disciplines uitkomen. NFDB heeft echter meteen besloten om zee en meer als 1 discipline te zien zodat wij deze uitwerk periode niet nodig hebben. Voor de zwembad onderdelen is er geen verschil (meer) tussen een 25 meter bad of een 50 meter bad. Sinds begin 2002 wordt er geen verschil tussen zee of meer gemaakt.


 


Statisch


Hoe lang blijf je onderwater? De freediver ligt aan de oppervlakte, met zijn gezicht voorover in het water en houdt zijn adem in. Doel is zo lang mogelijk onder te blijven. Dit onderdeel vindt doorgaans plaats in het zwembad.


Dynamisch met vinnen


Afstand zwemmen onderwater met zwemvliezen of monovin. Het doel is een zo groot mogelijke afstand onderwater af te leggen. Ook dit onderdeel vindt plaats in het zwembad.


Dynamisch zonder vinnen


Afstand zwemmen onderwater zonder zwemvliezen of monovin. Het doel is een zo groot mogelijke afstand onderwater af te leggen. Ook dit onderdeel vindt plaats in het zwembad.


Constant weight


Langs een lijn duikt de freediver af en zwemt op eigen kracht naar beneden. Draait bij een keerpunt om en zwemt op eigen kracht weer naar boven. De lijn mag niet aangeraakt worden. Doel is zo diep mogelijk te komen en uiteraard weer veilig en ontspannen boven te komen.


Constant weight zonder vinnen


 


Free immersion


Zonder vinnen trekt de freediver zich langs een touw omlaag op eigen kracht. Bij het keerpunt draait hij zich om en trekt zich weer op eigen kracht weer naar boven.


Variabel gewicht


De duiker maakt gebruik van een gewicht van maximaal 30kg om af te dalen. Dit kan een gewicht zijn of een slee. De duiker komt op eigen kracht weer boven; zwemmend of gebruik makend van het touw.


No limits


Deze discipline komt het meeste in het nieuws omdat er spectaculaire dieptes bereikt worden. De duiker maakt gebruik van een gewicht naar keuze. Meestal wordt een slee gebruikt. De duiker komt boven door gebruik te maken van een hefballon of een ander drijfmiddel.


Waarschuwing


Freediving is een extreme sport met bijzondere risico’s die kunnen leiden tot ernstige, permanente blessures of kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben. Freediving mag nooit alleen beoefend worden. Het beoefenen van freediving zonder daartoe een opleiding gevolgd te hebben is levensgevaarlijk.

Skip Navigation Links.
Skip Navigation LinksHome > Artikelen > Duiktechnieken > Freedive