Alcohol en DuikenDuiken en alcohol

Gebruik absoluut geen alcohol voor en gelijk na het duiken. Duiken en alcohol gaan zeer slecht samen! Sterker, misschien beter en begrijpelijker uitgedrukt, deze combinatie kan in het ergste geval, absoluut de dood tot gevolg hebben. Zeker in warme vakantieoorden is alcohol na de laatste duik erg verleidelijk. Indien toch gewenst, gebruik alcohol na het duiken met mate, wacht tenminste een uur, alvorens alcohol wordt genuttigd!

 


Wet van Martini

Als je alcohol drinkt en kort daarna gaat duiken, kan dit het inschattingsvermogen aantasten. Ook de wet van Martini speelt hierin een rol. Bij de wet van Martini is iedere tien meter diepte onder water gelijk aan het drinken van een glas Martini. Deze wetmatigheid geeft aan dat hoe dieper je gaat, des te gevoeliger je wordt voor de invloeden van de toegenomen stikstofdruk. Dit is vergelijkbaar met het gevoel van aangeschoten raken. Je krijgt dus eerder last van stikstofnarcose als je van tevoren al hebt zitten pimpelen.
Afkoeling

Een ander probleem is dat alcohol een verwijding van de bloedvaatjes hoog in de huid geeft. Hierdoor treedt sneller afkoeling op. Ook onder water merk je dit. Je hebt het eerder koud en, zoals je weet, gaat afkoeling onder water sowieso heel wat sneller dan boven water. Daar komt nog bij dat door de kou ook meer stikstof wordt opgelost in de weefsels. Je bent dus in principe gevoeliger voor het ontstaan van decompressieziekte.
Uitdroging

Dit wordt ook nog verder uitgelokt door een ander gevolg van alcoholconsumptie, namelijk het zogenaamde diuretisch effect. Door het drinken van alcohol moet je meer plassen en raak je meer vocht kwijt. Voor de ervaringsdeskundigen onder ons: dit effect merk je 's ochtends in je hoofd na een avondje stappen. Hoe meer vocht je kwijt bent, des te minder is er over om de resterende stikstof in op te lossen. Ook hierdoor ontstaat een vergrote kans op het krijgen van decompressieziekte. Dit geldt zowel voor alcoholgebruik voor als na het duiken.
Alcohol net na een duik


is ook niet slim... je aders gaan uitzetten, eventuele N2-bellen geraken 'vlotter' overal waar ze niet horen te komen, iets nadien krimpen je aders terug naar normale afmetingen en de bellen zitten vast... alcohol werkt bovendien ook nog eens diuretisch... hypoxie, weefselnecrose, zenuwproblemen. Hoe dit werkt?


Als volgt:

   1. Alcohol kan door de toegenomen bloedstroom in de huidvaten makkelijker stikstof vrijmaken uit de weefsels en hierdoor belvorming in de hand werken.

  2. Alcohol verlaagt ook de oppervlaktespanning. Hierbij moet men denken aan de ‘elasticiteit’ van bijvoorbeeld een belletje. Als deze afneemt dan kunnen belletjes makkelijker samen een groter belletje vormen. Hierdoor zouden stikstofbelletjes kunnen ontstaan die anders zich nooit hadden kunnen vormen. Als je dan bedenkt dat er bij iedere duik wel stille belletjes gevormd worden, dan zou alcohol na de duik wel een extra uitlokkende factor kunnen zijn waardoor deze stille belletjes ineens wel klachten kunnen geven.

  3. Doordat alcohol de bloedvaten eerst verwijd kunnen de wat grotere bellen ook daar komen waar ze niet horen. Als dan daarna de bloedvaten zich normaliseren kunnen deze bellen zelfs vast komen te zitten en de doorbloeding daar blokkeren. Denk hierbij maar aan een soort embolie.

  4. O ja, en de eerste tijd ná de duik, als je dus al boven water bent, krijg je niet meteen minder bellen in je bloed. Integendeel! De eerste tijd neemt het aantal bellen nog sterk toe! Bij iedereen. Ook als je ‘maar’ op 10 meter bent geweest.

  5. Tja... alcohol en duiken... leuk als je van Russische roulette houdt natuurlijk...


Als je toch per se aan de drank wil... zorg dan dat er voldoende uren 'soberheid' voor en na de duik is.

 

Skip Navigation Links.
Skip Navigation LinksHome > Artikelen > Gezondheid > Alcohol en Duiken